masja van den diepstraten e"Bij Amarant ontwikkel ik de begeleidingsstijl die bij mij past"

“Sinds een jaar werk ik als persoonlijk begeleider bij Amarant”, aldus Dirk. “Met mijn diploma HBO-V op zak heb ik eerst enkele jaren gewerkt in de psychiatrie. Bewust heb ik de overstap gemaakt naar Amarant. Ik ben altijd neutraal in de omgang met mijn cliënten, ik laat weinig emoties zien. Voor hen ben ik altijd dezelfde Dirk, ze weten precies wat ze aan me hebben.” Collega Masja werkt sinds drie jaar met cliënten met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Haar aanpak verschilt een beetje van die van Dirk. “Ik beweeg meer mee in de emoties van mijn cliënten en gebruik deze om hen te begeleiden,” zegt Masja. “Het is prettig dat je bij Amarant voor een deel je eigen begeleidingsstijl kunt ontwikkelen. Natuurlijk binnen de algemeen geldende afspraken en kaders. In ons team hebben we respect voor elkaars verschillen. Daarin ligt ook onze kracht.”

Masja en Dirk doen hun werk om dezelfde reden: het leveren van een bijdrage aan de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking. “Ik bepaal niet voor de cliënt”, zegt Dirk, “hij hoeft niet mijn leven te leiden. Als begeleider informeer en stimuleer ik zodat mijn cliënt een goede keuze kan maken. En natuurlijk ben ik er als steun in de rug.” “We zijn erg betrokken”, zegt Masja, “maar we nemen het leven en de problemen van onze cliënten niet over. Mijn persoonlijke leven begint zodra ik hier de hoek om fiets.”

De cliënten van Dirk en Masja zorgen regelmatig voor spannende situaties. Verbale en fysieke agressie kan voorkomen. Masja was kortgeleden aanwezig bij een heftige uitbarsting van een cliënt. “Dat heeft impact”, zegt Masja, “en op het moment zelf moet je handelen. Later ga je na of je de goede dingen gedaan hebt. Daar praat je ook over met collega’s. Vervolgens moet je het kunnen loslaten. Mijn clustermanager heeft me nazorg aangeboden. Dat vond ik niet nodig, maar het is wel prettig dat je werkgever aan je denkt."

"Ik ga binnenkort de overstap maken naar de functie van senior begeleider" zegt Masja. Voor Dirk ligt de toekomst open. "Vooralsnog valt er nog genoeg te leren."