maarten de graaff“Mijn cliënten houden me een spiegel voor”

"Ik ben lid geweest van het Korps Mariniers. Discipline stond centraal en je werd getraind om fysiek en metaal weerbaar te zijn in uiteenlopende situaties. Toen ik na de Marine koos voor een opleiding in de zorg werd ik teruggeworpen op mezelf. Tijdens de opleiding leerde ik veel over mezelf. Ik liep stage bij Amarant. Dit beviel goed. Sinds 2009 werk ik als persoonlijk begeleider van ernstig verstandelijk beperkte cliënten met ernstige gedragsproblemen.

Mijn cliënten hebben verstandelijke en lichamelijke beperkingen in combinatie met gedragsproblemen. Zij zijn erg afhankelijk van mijn stemming. Heb ik een slecht humeur, dan voelen ze dit direct aan en nemen dit van mij over. Dat kan zich uiten in agressief gedrag. Mijn cliënten houden mij dagelijks een spiegel voor. Ben ik rustig en gelijkmatig van humeur, dan zitten mijn cliënten ook beter in hun vel. Soms is dit moeilijk, dan vreet mijn werk extra energie. Dan heb ik de steun van mijn collega’s hard nodig. We hebben een hechte band. We luisteren naar elkaar en geven elkaar advies. Samen bespreken we hoe een cliënt het beste begeleid kan worden. En natuurlijk hebben we veel plezier samen. Ook dat hoort erbij.

Mijn clustermanager fungeert als coach voor ons hele team. Ik zie haar niet dagelijks, maar ze staat voor me klaar als het nodig is. Ze ondersteunt me bij zorginhoudelijke vragen, maar ook bij mijn loopbaanplannen. Eigen initiatief wordt gewaardeerd bij Amarant. Prettig vind ik dat. De woonvoorziening waar ik werk, is pasgeleden verhuisd. Vlak voor de verhuizing zag ik een detail in het gebouw dat totaal niet handig is voor onze cliënten. Ik heb de collega’s bij Amarant Vastgoed gebeld en deze feedback gegeven. Met als gevolg: het is aangepast, op basis van mijn advies. Goed dat er naar je geluisterd wordt.

Ik heb de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening afgerond. Daarnaast heb ik een aantal interne cursussen gevolgd bij de Amarant Academie. Onder meer emotiemanagement en agressietraining. In de toekomst wil ik groeien naar een functie waarin ik mijn expertise op het gebied van SGEVG kan delen. Bijvoorbeeld als teamcoach. Amarant biedt die mogelijkheden en daar ben ik blij mee."