judy jonkman"Steeds weer verbeteren, dat geeft mij energie"

"Nadat ik de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening had afgerond, ben ik eerst als oproepkracht bij Amarant aan de slag gegaan. Dat was een uistekende manier om ervaring op te doen. Inmiddels ben ik hier in vaste dienst als 'begeleider dagbesteding'.

Mijn werkdagen vinden voor een groot deel plaats in een dagbestedingsvoorziening. Amarant biedt daar werkplekken voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij werken bijvoorbeeld in een bakkerij waar ze brood, banket en andere lekkere dingen maken. En zoals bij elk bedrijf is er een kantine die onder mijn begeleiding, samen met mijn cliënten, op orde wordt gehouden. Het niveau van de cliënten is verschillend en daarmee ook hun mogelijkheden. Ik probeer de dagelijkse routine van de medewerkers zoveel mogelijk aan te passen aan hun ontwikkeling. Het is voor mij een uitdaging om juist díe ondersteuning te bieden zodat zij hun werk goed uit kunnen voeren. Het bieden van structuur en duidelijkheid is daarbij een eerste vereiste.

Binnen mijn werkomgeving krijg ik de kans om mijzelf en mijn werkplek verder te ontwikkelen. Toen ik hier begon was er nog niet voldoende structuur. Het eerste wat ik ondernam was om alle taken die mijn cliënten uitvoeren, in kaart te brengen. Door het opdelen van taken in meerdere, afzonderlijke handelingen is het werk overzichtelijker geworden voor mijn cliënten. Bovendien krijgt de cliënt zo meer variatie binnen zijn werkzaamheden. Het is echt geweldig om te zien dat je een cliënt meer mogelijkheden biedt en hem of haar zo kunt motiveren. Dat maakt mijn inspanning meer dan de moeite waard. Binnenkort wacht mij weer een uitdaging want ik ga ik nieuw project van Amarant vormgeven. Ik heb er veel zin!

Naast mijn vaste contract werk ik als oproepkracht binnen verschillende andere voorzieningen van Amarant. Zo leer ik steeds meer en groeit mijn ervaring. De organisatie is groot, dus er zijn werkplekken genoeg."