esther van der heijden“Mijn cliënten zijn allergisch voor betutteling”  

“Na mijn studie Agogisch Werk ben ik in 1995 bij Amarant gaan werken. In mijn werk staat de cliënt altijd centraal. Ik heb met bijzondere doelgroepen gewerkt. In eerste instantie als begeleider van cliënten met een verstandelijke beperking en complexe gedragsproblemen. Later als persoonlijk begeleider en eerste aanspreekpunt. Door de jaren heen ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de begeleiding van mensen met autisme en alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Sinds 2010 ben ik werkzaam als begeleider van normaal begaafde cliënten met autisme. Zij wonen in een woonvoorziening die is opgezet door hun eigen ouders. De ouders kopen zelf zorg in en hebben een belangrijke stem in de wijze waarop Amarant de zorg levert.

Mijn cliënten staan midden in de maatschappij en ze zijn allergisch voor betutteling. De meeste cliënten wonen voor het eerst zelfstandig en zij staan voor dezelfde situaties als jij en ik. Denk aan het omgaan met financiën of contacten met de buren. Ik begeleid ze daarbij. Dat vraagt om flexibiliteit en creativiteit. Ook de opbouw van een vertrouwensband is essentieel. Gelukkig is hiervoor ruim de tijd. Voordat de voorziening opende, was er al veel contact met de cliënten. Ik investeer ook in het contact met ouders want zij moeten eveneens vertrouwen in mij hebben. Ik neem mijn werk serieus. Wat ik doe, doe ik voor 100 procent. En dat is soms voor mij  een valkuil!

Ik ben altijd blijven leren. Mijn HBO-diploma’s Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogische Hulpverlening heb ik gehaald terwijl ik al aan het werk was. Mijn fascinatie voor autisme heb ik kunnen omzetten naar een gerichte studie. In 2010 heb ik, op eigen initiatief, een masteropleiding tot autismespecialist voltooid. Bij de Amarant Academie heb ik een aantal verdiepingscursussen kunnen volgen, onder meer over autisme, agressie en psychopathologie.  Wat ik erg leuk vind: ik krijg de kans om mijn kennis weer door te geven. Binnenkort geef ik een college in de leergang autisme van de Amarant Academie!”