pasquale somma“In ons team werken we behoorlijk zelfstandig”

“Ik heb altijd in de gehandicaptenzorg gewerkt. Direct na de middelbare school ben ik een opleiding tot Z-verpleegkundige gaan volgen. Vervolgens heb ik gewerkt met verschillende cliëntgroepen. Bijvoorbeeld met mensen met complex gedrag, maar ook met ouderen met een verstandelijke beperking. Sinds 2000 werk ik bij Amarant.

Ik ben zelf best druk. Een karaktertrek die op het eerste oog niet past bij het begeleiden van mensen met autisme. Toch was er bij het eerste contact direct een klik. De omgang met mensen met autisme dwingt mij om rustig te zijn. Mijn cliënten vragen om kaders en ik vind het een uitdaging om deze te bieden. Ben ik onduidelijk in woorden of daden, dan word ik hier direct door cliënten op gewezen. Structuur en duidelijkheid zijn van belang want anders ontstaat er onrust.

Mentaal is mijn werk zwaar. Soms heb ik een minder goed humeur en dat merken mijn cliënten direct. Een gelijkmatige uitstraling is dus van belang en dat is niet altijd makkelijk. In ons team hebben we hier veel aandacht voor, ook tijdens de inwerkperiode van nieuwe collega’s. Rust en duidelijkheid voor cliënten staan voorop. In ons team werken we behoorlijk zelfstandig maar gelukkig kunnen we altijd op elkaar terugvallen.

Werken op een woonvoorziening van Amarant betekent dat je meedraait in een onregelmatig dienstenpatroon. Sommige mensen zien dit als een minpunt. Zelf vind ik het geen probleem. Mijn gezinssituatie leent zich er prima voor. Mijn kinderen zijn ouder en zelfstandig en mijn vrouw werkt ook onregelmatig. Voor mij zijn er vooral ook voordelen. Ik ben flexibeler, afspraken kan ik bijvoorbeeld overdag plannen. En wanneer ik een vroege dienst heb, eten we ’s avonds gezellig met de hele familie. In het weekend werken vind ik geen groot probleem. Soms ben ik op zaterdagavond wat later op een feestje, maar dat is dan maar zo. Gelukkig heb ik veel vrienden die ook onregelmatig werken!”