henk stellingaAl ruim twintig jaar ben ik vrijwilliger bij Amarant. Het begon allemaal met de tv-zender van Amarant waarvan ik de regieleider was. Met een ploeg vrijwilligers maakten we, samen met cliënten, leuke tv-programma's. Daarna volgden live uitzendingen en later monteerden we ook filmpjes. Vaak waren we tot diep in de nacht bezig, maar dat maakt niet uit als je er zoveel plezier aan beleeft. Op die manier rolde ik in het vrijwilligerswerk. Later werd mij gevraagd of ik ook als begeleider wilde assisteren tijdens uitjes naar de Tilburgse kermis en de Efteling.

De meeste voldoening haal ik uit het contact met de cliënten; ze zijn allemaal even bijzonder. Ik schep er plezier in om te ontdekken wat cliënten allemaal kunnen en met hoeveel plezier zij van alles ondernemen. Momenteel mag ik me inzetten bij drie verschillende projecten. Zo organiseer ik op vrijdagavond het huiscafé; een wekelijks terugkerende discoavond waar gemiddeld zo'n 45 cliënten van de partij zijn. Gedurende twee uur proberen we een gezellige uitgaanssfeer te creëren met drankjes, lekkere muziek en een uitnodigende dansvloer. Deze avonden vragen nogal wat van je. Ik probeer de sfeer te bewaken en mocht zich een opstootje voordoen dan bemiddel ik en zorg ervoor dat het conflict niet uit de hand loopt. Maar dit geldt trouwens voor alle projecten waarin ik actief ben.

Amarant ondersteunt mij in mijn vrijwilligerswerk, wat ik als goed en prettig ervaar. De medewerker van de afdeling activiteiten geeft mij voldoende feedback. Met al mijn vragen kan ik altijd bij haar terecht. Het was mijn eigen initiatief om verschillende cursussen te volgen die Amarant aanbiedt. Hier heb ik meer geleerd over de omgang met cliënten, wat te doen bij epileptische aanvallen en tips om agressie van cliënten in goede banen te leiden. Deze informatie geeft mij de juiste basis om mijn vrijwilligerswerk te kunnen doen. Natuurlijk heb ik ook contact met de andere vrijwilligers zodat we ervaringen kunnen delen. Ik hoop nog jaren met veel plezier Amarant te mogen bijstaan in mijn functie als vrijwilliger.