arlette van oosterhoutMijn naam is Arlette van Oosterhout. Als student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening ervaar ik ook vanuit mijn studie de meerwaarde van dit vrijwilligerswerk. Tijdens mijn middelbare schooltijd ben ik bij Amarant terechtgekomen voor het volgen van een maatschappelijke stage. Na het afronden van mijn stage vroegen ze me als vrijwilliger, waarop ik direct positief heb gereageerd. Nu ben ik één keer in de twee weken met veel plezier als vrijwilliger actief op een woonvoorziening van Amarant.

De activiteiten die ik met cliënten onderneem zijn voornamelijk op individuele basis en de aard van de bezigheden verschilt. Met de ene cliënt ben ik aan het knutselen en met de ander ga ik naar buiten. We doen boodschappen of we maken een wandeling. Gezellig samen iets ondernemen terwijl de cliënt zijn of haar verhaal kwijt kan. Met sommige cliënten maak je makkelijk contact, maar het kan ook moeizaam verlopen. De voldoening die ik ervaar als het contact er dan toch komt, is heel groot. Als cliënten naar me lachen weet ik precies waarom ik vrijwilligerswerk ben gaan doen; ik zie steeds weer stralende mensen!

Vanuit Amarant ontvang ik gerichte begeleiding bij mijn vrijwilligerswerk. Wanneer ik het lastig vind om contact te maken met een cliënt geeft de begeleiding tips en aanwijzingen over de benaderingswijze. Zo leer ik steeds beter omgaan met mensen met een verstandelijke beperking. Amarant organiseert regelmatig bijeenkomsten met speciale thema's voor vrijwilligers en aan de hand van deze thema's krijg je informatie die nuttig is voor de praktijk tijdens je vrijwilligerswerk.